رابط کاربری UI چیست؟ باید ها و نباید های UI
پس از رسیدن به محصول یا سایت شما، قسمت اصلی که کاربر با آن ملاقات می کند و با آن ارتباط برقرار می کند، رابط کاربری است که به طراحی بصری، عناصر بصری، دکمه ها، منوها و … نیز معروف است. یکی از برترین های طراحی رابط کاربری نرم افزار (فیگما چیست) می باشد، طراحی رابط کاربری در واقع همان تاثیر بصری می باشد، که در نگاه اول با کاربر ارتباط برقرار می کند، که اگر توانایی جذب کاربر را نداشته باشد، شما کاربر را خیلی سریع تر از آن که فکر می کنید، از دست خواهید داد، شما می توانید با فتوشاپ هم رابط کاربری نسبتا حرفه ای را طراحی کنید در این مقاله از لندگراف می خواهیم در مورد مفهوم رابط کاربری، اهمیت آن و استفاده از UI در وب سایت ها و اپلیکیشن های موبایل بیشتر صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله ای رابط کاربری چیست؟ چیست با ما همراه باشید.
رابط کاربری یا (user interface) چیست؟
ui که مخفف رابط کاربری می باشد، در اصل ظاهر بصری می باشد، که در بعضی از بخش ها تعامل کاربر با رابط کاربری نیز شناخته می شود. فرض کنید وارد یک وب سایت یا یک اپلیکیشن موبایل می شوید، طراحی ظاهری، منو، طراحی دکمه ها و قرارگیری همه بخشی از رابط کاربری هستند. رابط کاربری نمایش سایت یا اپلیکیشن شماست و به عنوان عاملی برای تعامل بهتر با سیستم ظاهر می شود.
از آنجایی که ارتباط و تعامل کاربر بسیار مهم است، رابط کاربری باید به گونه ای طراحی و آماده شود که تعامل و ارتباط بین کاربر و سیستم به ساده ترین شکل ممکن برقرار شود. البته باید به یاد داشته باشید که زیبایی، رنگ و عناصر بصری بیشتر بر عهده گرافیست است و آسان کردن کار بر عهده طراح رابط کاربری است.
تاریخچه طراحی گرافیک
بد نیست کمی به عقب برگردیم. در دهههای گذشته، رایانهها و دستگاههای الکترونیکی طراحی گرافیکی بسیار ضعیفی داشتند و بسیاری از وظایف از طریق دستورات خط فرمان انجام میشد. اما با گذشت زمان و توسعه جوامع، این ابزارها به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفتند و یک رابط برای ارائه دسترسی به همه کاربران با حداقل آموزش مورد نیاز بود.
کاربران رایانه می خواستند دردسرهای اضافی را از روی شانه های خود بردارند و تمام ویژگی های یک دستگاه را به راحتی به آنها نشان دهند. اینجاست که طراحان گرافیک به طور ویژه به جامعه کامپیوتر اضافه شدند و سفارشی منحصر به فرد به سیستم ما اضافه شد. می گویند همیشه همه چیز در یک مکان مشخص است و با چند دکمه به راحتی می توان به آن دسترسی پیدا کرد.
رابط کاربری سایت ها
سایت یکی از مهم ترین دروازه ها برای هر کسب و کاری است، به احتمال زیاد کاربران چندین دقیقه را در سایت شما صرف خواهند کرد. بنابراین، اگر نمی توانید با طراحی رابط کاربری مناسب و جذاب، تعامل کاربران با سیستم خود را آسان کنید، نمی توانید از این سایت انتظار داشته باشید. شما باید در طراحی رابط کاربری سایت را به نوعی طراحی کرده باشید، که در کنار جذابیت و زیبایی بتواند با کاربر ارتباط سریع تری بگیرید، و کاربر زود تر از انتطار خود بتوانید مشکلات مورد نیار را حل کند.
اهمیت UI در طراحی وب چیست؟
به طور خلاصه، کار طراحان رابط کاربری طراحی مسیر برای سایت یا اپلیکیشن بر اساس اصول تجربه کاربری (UX) و درک نیازهای کاربر است تا کاربر به راحتی بتواند از سیستم استفاده کند. سپس با ابزار و زبان های لازم المان های این صفحات را پیاده سازی و طراحی کنید.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استفاده گسترده از وب سایت ها و گوشی های هوشمند، توجه به طراحی کاربرپسند که بتواند رضایت مخاطبان را جلب کند ضروری است. تعامل انسان و کامپیوتر نقطه عطف مهمی است که طراحان رابط کاربری برای آن تلاش می کنند. تا کاربران بتوانند به راحتی با سیستم نرم افزاری کار کنند و به دلیل مشکل سیستم، کارشان قطع نشود.
شما می توانید برای کسب و اطلاعات بیشتر مقاله چگونه از گرافیک کسب و درآمد کنیم؟ + 10 راهکار کلیدی را مطالعه کنید.
تاثیر رابط کاربری بر سئو
با توجه به توضیحات بالا، UI برای راضی نگه داشتن مشتریان ضروری است و باعث افزایش یا کاهش تعداد بازدید یا کلیک روی صفحات می شود. بنابراین، رابط کاربری یا UI تاثیر زیادی در بهینه سازی موتور جستجو یا رتبه بندی سئو دارد. از سوی دیگر، موتورهای جستجو در حال تکامل هستند و اکنون تاکید بیشتری بر تجربه کاربر در یک وب سایت دارند. این بدان معناست که سایتهایی با رابط کاربری باکیفیت به احتمال زیاد در نتایج جستجو رتبه بالایی دارند. در اینجا چند دلیل برای لزوم وجود دارد:
– اولا، رابط کاربری یک عنصر مهم در برندسازی دیجیتال است و می تواند وفاداری مشتری و اعتبار کسب و کار را تقویت کند.
– یک رابط کاربری با کیفیت بالا می تواند تعداد مشتریان بازگشتی را کاهش دهد. بنابراین منجر به نرخ تبدیل و فروش بالا می شود.
– در نهایت رابط کاربری (ui) یک سایت می تواند، رتبه های شما در موتور جستجو را به کمک رابط کاربری بهتر و هدف مند تر، در موتور جستجو افزایش رتبه داشته باشد. این عوامل می توانند ترافیک سایت و درآمد بیشتری را برای کسب و کار شخصی به ارمغان بیاورند.
رابط کاربری موبایل ها
رابط کاربری موبایل هیچ تفاوتی با وب سایت ندارد و باید بهترین رابط کاربری را داشته باشد تا کاربران بتوانند به راحتی در یک صفحه نمایش کوچک از لپ تاپ یا رایانه رومیزی با سیستم ارتباط برقرار کنند. در اصل ui تلفن های همراه همان سیستم عامل دستگاه می باشد که به کابران اجازه اجرای دستورات و تعامل با دکمه ها، منو ها اپلیکیشن ها و برنامه ها و … را می دهد. از آنجایی که شما به اندازه یک سیستم عامل دسکتاپ فضای ندارید. ، باید باهوش و دقیق باشید.
رابط کاربری اپلیکیشن و نرم افزار ها
رابط کاربری موبایل بسیار مهم است، زیرا فضای کافی ندارید و باید کاری کنید تا کاربر بتواند به ساده ترین شکل ممکن آنچه را که می خواهد پیدا کند و به راحتی به تمام موارد لازم و ضروری دسترسی داشته باشد. ui یک نرم افزار یا برنامه در اصل همان ظاهر و ساختاری می باشد، که کاربر با آن ارتباط بهتری را برقرار کند، که در نهایت باعث برقراری تعامل بین کاربر و نرم افزار می شود.
اپلیکیشنی که ظاهر آن نه تنها باید تمیز و حرفه ای و طبق اصول طراحی روز باشد، بلکه باید ساده و بسیار تیز باشد تا کاربر را به دسته بندی های مورد نظر برساند.
ui یک نرم افزار یا برنامه در اصل همان ظاهر و ساختاری می باشد، که کاربر با آن ارتباط بهتری را برقرار کند، که در نهایت باعث برقراری تعامل بین کاربر و نرم افزار می شود.
طراحی رابط کاربری شامل چه بخش های می شود؟
ایجاد یک طراحی دلپذیر و مناسب برای استفاده بدون استفاده از تمامی تکنیک های کاربردی در زمینه های زیر امکان پذیر نخواهد بود:
• طراحی بصری: هدف اصلی طراحی بصری شکل دادن و بهبود تجربه استفاده با کمک تصاویر، الگوها، تایپوگرافی، استفاده از فضاهای خالی، چیدمان و رنگ است. با استفاده از تکنیکهای طراحی بصری، میتوان نتیجه نهایی را بر اساس اصول اصول زیبایی شناسی و با کمک قوانین طراحی کرد که آزمون خود را از طرحهای کاربر کاربر استفاده میکنید.
• رنگ: استفاده از رنگ های مناسب به دلیل تأثیر آن بر تداعیات ذهنی ناخودآگاه و عواطف و معانی مخاطبی است که با استفاده از رنگ های مختلف ایجاد می شود، برای هر پروژه ای لازم است. جدای از این نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کرد از رنگ های برند با توجه به طرح و پیام مورد نظر استفاده کرد.
پیشنهاد می کنیم، مقاله 10 سایت رایگان برای طراحان گرافیکی را مشاهده کنید.
• طراحی گرافیکی: طراحی گرافیکی کار ترکیبی از تصاویر، تایپ یا آیتم های گرافیکی متحرک یا موشن گرافیک (موشن گرافیک چیست؟) می باشد، که طراحان طراحی های گرافیکی را به گونه ای انجام می دهند، که مشتریان و یا مخاطب را تحت تأثیر قرار می دهند. طراحی گرافیکی پیکسل یکی از بهترین طراحی ها می باشد. این معناست که تمام نقاط، فضاها و رنگ ها باید با اصول حاکم بر برند مطابقت داشته باشند. توجه داشته باشید که طراحی گرافیک یک زمینه تخصصی است و برای ایجاد یک طرح استثنایی نیاز به تخصص و مهارت حرفه ای و همچنین تجربه کافی دارد. علاوه بر این، نمی توان مرز مشخصی بین طراحی گرافیکی و طراحی بصری ترسیم کرد.
• ماکت: ماکت یک مدل کوچک یا هم اندازه طرح اصلی است که برای پیش نمایش، ارزیابی، تبلیغات یا اهداف دیگر تهیه می شود. هدف از ماکت طراحی نشان دادن فرم نهایی طرح با جزئیات بصری مانند رنگ و تایپوگرافی است. ماکتها با وایرفریمها و نمونههای اولیه اشتباه گرفتهشده میشوند، اما هر کدام در واقع مرحلهای در طراحی هستند. Wireframe روشی با جزییات برای ارائه طرحی است که ساختار و طرح کلی محصول نهایی را نشان می دهد. وایرفریم، ماکت بیشتر شبیه نمونه اولیه یا پیش نمایش محصول نهایی است، اما امکان وجود با آن وجود ندارد. با طراحی ماکت می توانید یک طرح واضح از طراحی کاربری نهایی را در ذهن داشته باشید و گزینه های متنوع و مناسب را برای محتوای سازماندهی در نظر بگیرید.
• تایپوگرافی: تایپوگرافی یکی از المان های اصلی بیشتر طراحی ها هست. تایپوگرافی هنر و علم استفاده و چینش فونت است و هدف آن ارائه متن زیبا و خوانا به خواننده است. در واقع، تایپوگرافی لایه دیگری از معنی را به متن شما اضافه می کند. یک تایپوگرافی خوب باید:
– نمایش مناسب بر روی صفحه نمایش های مختلف با هر اندازه و اندازه.
– حروف استفاده شده در آن را می توان به راحتی تمیز کرد.
– به تناسب منظم مطالب توجه کنید تا آنچه ارائه می شود قابل درک تر باشد.
علاوه بر جنبه های ذکر شده، طراحی UI مدرن نیز تا حد زیادی به سرعت طراحی وابسته است. انیمیشن ها، جلوه های بصری و اسکرول تاثیر چشمگیری بر کاربرانی که برای اولین بار با محصول شما را دیده اند، همیشه به یاد خواهند داشت.
اصل طراحی رابط کاربری
هنگام نمونه سازی و طراحی رابط کاربری، یک طراح خوب از 6 اصل طراحی UI پیروی می کند:
• ساختار: این اصل به معماری کلی رابط کاربری مربوط می شود و معتقد است که طراحی باید واضح، هماهنگ و قابل فهم باشد و موارد مرتبط با هم و موارد غیر مرتبط با هم تفکیک شوند. به این ترتیب، یک ساختار قابل قبول، کل مدل UI را کنترل می کند.
• آسانی: طراحی رابط کاربری باید تمام کارها و فعالیت های مختلفی را که برای کاربران می باشد، ساده و آسان سازی کند، تا مخاطب بتوانید به راحتی کار خود را راه بی اندازد، و از ui خوشش بیاد، و احساس آشنایی کند.
• دسترسی ساده: طراحی باید به گونه ای انجام شود که تمامی گزینه ها و اجزای مورد نیاز کاربر بدون هیچ عامل مزاحم و بیهوده در دسترس وی باشد. اطلاعات تکراری و گزینه هایی که هیچ دلیل معتبری برای وجود ندارند جایی در طراحی UI ندارند.
• پاسخگویی: کاربر باید با توجه به هر اقدامی که انجام می دهد و هر رویداد در سطح سیستم یا رابط کاربری، پاسخ ها و پیام های مناسب را دریافت کند.
• انعطاف پذیر: طراحی باید انعطاف پذیر باشد و امکان لغو و انجام مجدد عمل قبلی (واگرد و مجدد) را فراهم کند تا از اشتباهات و استفاده ناخواسته جلوگیری شود.
• تحقیق و بازیافت: باید امکان اصلاح و استفاده مجدد از اجزای داخلی و خارجی مورد استفاده در طراحی وجود داشته باشد.
باید ها و نباید های اصول طراحی رابط کاربری
در نهایت، به عنوان نکته پایانی، به 10 باید و نبایدی اشاره می کنیم که باید در طراحی UI (و همچنین UX) در نظر بگیرید:
• ایجاد مکان و تجربه یکسان برای کاربران دستگاه های مختلف. به عبارت دیگر، کاربر با استفاده از هر وسیله ای (چه موبایل یا لپ تاپ یا هر وسیله دیگری) باید با همان مکان روبرو شود.
• تا حد امکان از ایجاد هر نوع پیچیدگی خودداری کنید و جابجایی بین قسمت های مختلف رابط کاربری را آسان کنید.
• مهمترین عنصر صفحه را به عنوان مرکز طراحی در نظر بگیرید. به این ترتیب در حین مرور کلی صفحه توجه کاربر به سمت او جلب می شود.
• چندین مورد مهم را در یک صفحه قرار ندهید.
• مطمئن شوید که تمام عناصر تعاملی، از جمله دکمه ها و پیوندها، به درستی کار می کنند.
• کنترل را از کاربر حذف نکنید. پخش خودکار ویدیو یا اسکرول خودکار یکی از مواردی است که کاربران آن را دوست ندارند.
• اجازه ندهید طرح بر خوانایی محتوا تأثیر منفی بگذارد.
• مشاهده محتوا توسط کاربر را تسهیل کنید. در این راستا می توان از سرفصل ها، بخش ها و جداول مجزا، تصاویر و دکمه های مختلف به عنوان نشانه های بصری استفاده کرد.
• از چنین مولفه هایی که توجیه خاصی برای آن متصور نیست استفاده نکنید. به عبارت دیگر، UI را بی جهت درهم و برهم نکنید.
• طراحی را به سمتی نبرید که کاربر برای استفاده از رابط کاربری باید منتظر بماند. با توجه به صبر و تحمل کم کاربران امروزی، بارگذاری بیش از حد UI با مؤلفه هایی که در عین جالب و جذاب بودن، بارگذاری آنها زمان زیادی می برد، به نفع شما نخواهد بود.
سخن نهایی لندگراف
رابط کاربری (UI) یکی از مهم ترین مواردی است که در طراحی سایت، اپلیکیشن، نرم افزار، بازی کامپیوتری و … باید رعایت کنید و در واقع رابط کاربری عامل تعامل بین سیستم و کاربر است و شما باید آن را تا حد امکان ساده و زیبا ساخت تا رضایت مخاطب را جلب کند.
طراحی رابط کاربری یک علم است و نمی توان طراح رابط کاربری را طراح گرافیک دانست. با این حال، این روزها بسیاری از طراحان رابط کاربری، طراحان گرافیک حرفه ای هستند و دانش برنامه نویسی front-end را دارند. طراحی رابط کاربری کار جذابی است و IE آن هم خوب است اما یک طراح رابط کاربری باید به قسمت های مختلف رابط کاربری و نکات مهم در طراحی آن توجه کند.
پر طرفدار ترین آموزش های سایت لندگراف: آموزش یوتیوبری، آموزش فتوشاپ
دیدگاهتان را بنویسید