سیستم مدیریت محتوای CMS چیست؟ معرفی بهترین CMS ها
برای این که یک سایت حرفه ای داشته باشیم، باید یک سیستم مدیریت محتوای خوبی داشته باشیم، امروزه بیش از 90 درصد سایت ها با سیستم مدیریت محتوای اختصاصی طراحی و ساخته شده اند، و 60 درصد دیگر با سیستم مدیریت محتوا های رایگان ساخته شده اند، که خیلی از شرکت ها و یا کارفرما ها از وجود چنین سیستم های مدیریت محتوایی حتی آگاه هم نیستند، به همین دلیل است که ما تصمیم گرفتیم در این مقاله مفید به شما بگوییم سیستم مدیریت محتوای (CMS) چیست، و چه کاربرده هایی هم دارد، پس با لندگراف همراه باشید.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
در ذهن خیلی از کاربران عزیز سوالی به وجود آمده است که سیستم مدیریت محتوا چسیت؟ باید بگم که برای کنترل یک سایت، آپلود محتوا، ویدیو و پادکست به یک سیستم مدیریت محتوا نیاز مند هستیم که Content Management System یا به مخففش CMS گفته می شود، که شما به کمک سیستم مدیریت محتوا یا CMS می توانید یک سایت را به راحتی کنترل کنید.
برای طراحی سایت کلا دو راه وجود دارد، یکی سیستم مدیریت محتوا می باشد، یکی هم طراحی و ساخت سایت با زبان های برنامه نویسی هستند، که بهشون اختصاصی هم گفته می شود، خیلی از افزادی که به زبان های برنامه نویسی مسلط کافی ندارند، ترجیح می دهند، سایت خود را با سیستم مدیریت محتوا ساخته و مدیریتش کنند.
یکی از اصلی ترین زبان برنامه نویسی برای طراحی و ساخت سایت، HTML می باشد، که می توانید مقاله HTML چیست را مطالعه کنید.
و به صورت کلی یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) به کلی از دو بخش تشکیل شده است.
1- برنامه کاربردی تولید محتوا
2- برنامه کاربردی تحویل محتوا
تاریخچه سیستم مدیریت محتوا CMS
در ذهن همه سوالی خود جوش به وجود می آید که می خواهند بداند سیستم مدیریت محتوا کی ساخته شده است؟
اولین سیستم مدیریت محتوا در سال 1995 طراحی و ساخته شد که در آن زمان کل اینترنت تقربیا 13 میلیون کاربر داشتند، ولی با گذشت زمان CMS های زیادی طراحی و ساخته شد که بعضی از آن نتوانستند به خوبی عمل کنند و کاربرانی را برای خود جذب کنند و این امر هم باعث شد که با گذشت زمان کوتاهی این سیستم های مدیریت محتوا ضعیف از بین بروند، ولی بعضی از سیستم های مدیریت محتوای بهینه ای هم مثل وردپرس در سال 2003 طراحی و ساخته شد که در اوایل کار خود طرفدار چندان زیادی نداشت، ولی با گذشت زمان به بهترین سیستم مدیریت جهان تبدیل شد، و این سیستم های مدیریت محتوا بودند که باعث شدن سایت های زیادی طراحی و ساخته شود، و در نهایت منجر به افزایش انفجاری وب سایت ها و فضای اینترنتی شد، که به دلیل همین انفجار در سال 2005 کاربران اینترنت از 13 میلیون نفر به بالای 1 میلیارد نفر افزایش یافت، که رشد خیلی بزرگ و چشم گیری بود.
و بعد از چند سال با معرفی اولین گوشی لمسی آیفون که باعث می شد شما بدون داشتن کامپیوتر، فقط با موبایل به دنیای اینترنت دسترسی داشته باشید، و این دسترسی هم باز منجر شد که کاربران فضای اینترنت انفجاری رشد کنند، که در سال 2022 بالای 6 میلیار نفر در فضای اینترنت در حال فعالیت هستند.
انواع نمونه های سیستم مدیریت محتوا یا CMS که باید شناخت
سیستم های مدیریت محتوای زیادی هستند، که ما معروف ترین آنها را برای شما نوشته و قابلیت های آنها را برای شما گفته ایم که می توانید مطالعه کرده و تصمیم خود را در مورد انتخاب سیستم مدیریت محتوا بگیرید.
وردپرس (WORDPRESS)
وردپرس، برترین و محبوب ترین سیستم مدیریت محتوای جهان، که در سال 2003 راه اندازی شده است و در اوایل کار خود برای صفحات بلاگ مورد استفاده قرار می گرفت، ولی با گذشت زمان و اضافه شدن قابلیت های فراوان به این سیستم مدیریت محتوا، خود را به جهان ثابت کرد و برترین سیستم مدیریت جهان شد، جالب است بدانید که 60 میلیون از سایت های معروف جهان با سیستم مدیریت محتوای وردپرس طراحی و ساخته شده اند.
بهینه سازی شده برای موتور های جست و جو
بهینه شده برای سئو سایت
رایگان بودن
حجم پایین
سرعت بالا
پیشخوانی ساده برای مدیریت سایت
دارا بودن افزونه های فوق العاده زیاد
قالب زیادی و بهینه شده ای مخصوص وردپرس
جوملا (JOOMLA)
یکی از سیستم های مدیریت خفن، که طرفداران خواص خود را دارد، و یکی از اولین سیستم های مدیریت محتوای جهان می باشد، که در حال حاظر سایت های فروشگاهی، بیشتر از این سیستم مدیریت محتوا استفاده می کنند.
سرعت بالا در نصب
رایگان
دارا بودن افزونه های زیاد
دروپال (DRUPAL)
دروپال هم یکی از قدیمی ترین سیستم های مدیریت محتوای جهان می باشد، که کابران نسبتا کمی نسبت به رقبای خود دارد، ولی توانسته است نظر طراحان سایت حرفه ای را به خود جلب کند، زیرا چندان زیاد قالب آماده ای برای این سیستم مدیریت محتوا وجود ندارد، و همین دلیل باعث شده است که طراحان حرفه ای به سمت این سیستم مدیریت محتوا بروند، و از این سیستم مدیریت محتوا برای سایت های خبری و دانلود ویدیو استفاده می کنند.
قابلیت هایی هم دارد که باز نظر طراحان را به خود جلب کرده است عبارتند از …
سرعت خوب
امنیت فوق العاده بالا
پشتیبانی فوق العاده قوی
قابلیت یک سیستم مدیریت محتوای خوب
انتشار مبتنی بر وب سایت
مدیریت ساختار وب سایت
مدیریت بازنگری های سایت
جست و جو نمودن
ایندکس کردن سایت
بازیابی اطلاعات پاک شده
مزایای استفاده از CMS
استفاده از هر چیزی در این دنیا، مزایای دارد که این مزایا ها باعث افزایش محبوبیت خود در بین طرفداران خود شده است، و علاوه بر افزایش طرفدار این قابلیت ها باعث می شود که یک سروگردن از رقیب های خود جلو تر بی افتد.
صرفه جویی در هزینه ای طراحی سایت
شما با استفاده از سیستم های مدیریت، می توانید در هزینه های طراحی سایت صرفه جویی کنید، زیرا شما برای طراحی سایت با سیستم های مدیریت، نیازی چندانی طراحی قالب از صفر را ندارید و می توانید قالب های آماده ای را برای خود خریده و ازش استفاده کنید.
صرفه جویی در زمان طراحی سایت
همچنین شما با استفاده از سیستم های مدیریت محتوای CMS می توانید در زمان خود هم صرفه جویی کنید، زیرا با سیستم مدیریت محتوا شما می توانید یک سایت معمولی را در 1 روز بالا آورده و تغییرات خود را به راحتی اعمال کنید، ولی شما وقتی سایت خود را زبان های برنامه نویسی طراحی می کنید، ممکن است طراحی و ساخت کلی یک سایت ساده بالای 4 ماه زمان بر باشد.
مدیریت آسان سایت
با استفاده از سیستم های مدیریت محتوا شما می توانید، سایت خود را به راحتی مدیریت کنید، زیرا سیستم های مدیریت محتوا از پیشخوان های ساده برخورد دار هستند که با یکم آموزش دیدن می توانید سایت خود را به خوبی مدیریت کنید، ولی وقتی سایتی با زبان های برنامه نویسی برای شما طراحی می کنند، خود شما نمی توانید، روی سایت خود تغییراتی اعمال کنید، زیرا یک کد اشتباهی می تواند، سایت را به کلی نابود کند، به همین دلیل باید به زبان های برنامه نویسی مسلط باشید، و اگر مسلط بودید و سایت را خودتان طراحی کردید نمی توانید مثل سیستم مدیریت محتوای، تغییرات خود را زیر 10 دقیقه اعمال کنید.
مدیریت آسان کاربران خود
شما می توانید کاربران خود را به آسانی در سایت خود با استفاده از سیستم مدیریت محتوا مدیریت کرده، و پنل های حرفه ای برای کاربران خود طراحی کنید.
بهینه سازی شده برای سئو
سایت های که با سیستم های مدیریت محتوا ساخته شده اند، بهینه سازی شده اند، و این بهینه سازی شدن هم به کاربران برای دیده شدن در نتایج زیاد کمک می کند، شما اگر هاست مناسب در کنار قالب مناسبی را تهینه کنید، و استفاده کنید، بهتر از قبل هم می شود.
کاهش هزینه های نگه داری سایت
در بالا اشاره ای کردیم که شما برای طراحی سایت با سیستم مدیریت، در هزینه های خود صرفه ای جویی می کنید، و در این بخش هم به این اشاره می کنیم، که شما با طراحی سایت با سیستم مدیریت محتوا، در هزینه های نگه داری هم صرفه جویی خواهید کرد، زیرا برای نگه داری یک سایتی که باسیستم مدیریت محتوا طراحی شده است می توان به سادگی با یک یا دو متخصص طراحی سایت نگه داری کرد و توسعه داد، ولی سایتی که با زبان های برنامه نویسی طراحی شده است، باید چندین متخصص برنامه نویسی بگیرید که حقوق بیشتری از متخصص طراحی سایت می گیرند، و این امر منجر می شود که در هزینه های نگه داری سایت هم صرفه جویی شود.
امنیت بالا
یکی از نکاتی که زیادی باید توجه شود، امنیت سایت است، زیرا اگر سایت شما از امنیت کافی برخوردار نباشد، نمی توانند در برابر حمله های هکری مقاوت بکند،برای همین دلیل باید به امنیت سایت خود توجه زیادی بدهید، و هم در سیستم های مدیریت محتوا و هم زبان های برنامه نویسی، فرقی ندارند، شما هستید که امنیت سایت خود را بالا می برید.
منابع آموزشی زیاد
یکی از مزیت هایی که سیستم های مدیریت محتوا دارند، منابع آموزشی زیاد است که شما می توانید به راحتی سیستم های مدیریت محتوا را یاد بگیرید، و بیشرین منابع برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس می باشد که در سطح وب سایت ها و فضای مجازی آموزش های برای این سیستم مدیریت زیاد است.
افراد متخصص زیاد
افراد متخصص زیادی در برای این حوزه وجود دارد که شما می توانید، به راحتی و سادگی بتوانید یک متخصص را از فضای مجازی و سطح اینترنت پیدا کرده و برای خود استخدام کنید، یا همکاری کنید، شما به متخصص های برنامه نویس هم می توانید به راحتی به دست بیاورید.
توجه: تمام این گزینه های گفته شده است، به منظور این نمی باشد، که زبان های برنامه نویسی بد است یا سیستم های مدیریت محتوا، ما به شما پیشنهاد می کنیم که اگر سرمایه چندان زیادی ندارید، می توانید از سیستم های مدیریت محتوا استفاده کنید، و یا اگر سرمایه بیشتری برای این کار دارید، می توانید سایتی با زبان های برنامه نویسی طراحی کنید.
معایب استفاده از سیستم محتوای مدیریت CMS
اما این رو هم باید گفت، وقتی هر چیزی مزایای زیادی دارد، در کنار این معایب هایی هم دارد، و مثل بقیه سیستم های مدیریت محتوا هم معایبی هم دارد که می خواهیم در این بخش از محتوای خود به شما معایب سیستم های مدیریت محتوا را به شما بگوییم.
انعطاف پذیری نسبتا کم
در بالا شاره ای کردیم که سیستم های مدیریت محتوا خیلی انعطاف پذیری بالایی دارند، ولی اگر کسی خواهان تغییر هر بخش باشد و برای هر بخش حساسیتی نشان دهد، سیستم های مدیریت محتوا در کنار این حساسیت شما کم می آورند و شما باید حتما در این موقع به سراغ کد نویسان و برنامه نویسان رفته و سایت خود را به کمک آنها تهیه کنید.
منابع کم در زمان گسترش کار
هر سایتی را می توانید به کمک سیستم های مدیریت طراحی کرده و بسازید، خیلی از سایت ها با سیستم مدیریت محتوای وردپرس طراحی شده است که می تواند جواب گو باشد، ولی اگر سایتی مثل آپارات، دیجی کالا و یا فرادرس داشته باشید، دیگر CMS ها نمی تواند این همه قابلیت را در خود جای داده و پاسخ گوی هزاران کابر در هر لحظه باشد، به همین دلیل گفته می شود که برای سایت های بزرگ منابع کمی بعد از گسترش کسب و کار، یک مشکل اساسی است.
ولی پیشنهاد ما به همه شما که یک سایت حرفه ای با سیستم های مدیریت محتوا طراحی کرده و با گذشت زمان، و گسترش کسب و کار خود می توانید با سود و درآمد کسب و کار خود می توانید سایت خود را اختصاصی کنید و بدون مشکل به فعالیت خود ادامه دهید.
کدام سیستم مدیریت محتوا قرار است ماندگار باشد؟
امروزه سیستم های مدیریت زیادی در حال فعالیت و گسرش هستند، و شرکت های بزرگ هم در حال سرمایه گذاری و طراحی سیستم های مدیریت محتوای جدید هستند، ولی در این بین سوال هایی وجود دارد که خیلی از کاربران می پرسند که کدام سیستم مدیریت محتوا ماندگار است و بهتر است؟
این سوالی است که نمی توان گفت کدام سیستم مدیریت محتوا، تا آخر عمر بشریت ماندگار خواهد بود، زیرا هر روز با پیشرفت تکنولوژی ابزار های بسیار حرفه ای طراحی می شود، ولی از بین سیستم مدیریت های الان می توان گفت که مانداگار ترین سیستم مدیرت محتوای جهان برای مدتی وردپرس است، زیرا آمار ها و ارقام ها این را نشان می دهند که …
در جهان بیشترین سایت ها با CMS وردپرس طراحی شده اند.
همچنین در ایران بیشترین سایت ها با سیستم مدیریت محتوای وردپرس طراحی شده است.
ماهانه بیشتر از 500 میلیون کاربر از سایت های وردپرس دیدن می کنند.
وردپرس در حال حاضر بیشتر از 60 زبان جهان را پشتیبانی می کند، از جمله زبان های پشتیبانی، فارسی، فرانسوی، آلمانی، تورکی، روسی و …
و در 180 کشور دنیا، در حال حاظر از وردپرس استفاده می کنند.
و بیشترین سایت های ساخته شده بین سیستم مدیریت محتوا CMS با وردپرس طراحی شده است.
چگونه می توانیم با سیستم مدیریت محتوای CMS یک سایت طراحی کنیم؟
در این بخش قصد داریم که با معروف ترین سیستم محتوای جهان (وردپرس) یک سایتی را طراحی کرده و ازش بهره مند شویم، پس تا انتهای این بخش هم با ما همراه باشید.
1- ثبت یک با اسم برند خود برای سایت خودتان
2- تهیه هاست از شرکت هاستینگ مورد نظر، و مورد نیاز برای سایت
3- دانلود CMS وردپرس از خود سایت وردپرس
4- انتخاب و خرید یک قالب خوب و بهینه از سایت های فروشگاهی وردپرس
5- نصب و تنظیم قالب بر روی هاست و سیستم مدیریت محتوا
6- شروع کار با سایت و طراحی بخش هایی از سایت
چه سایت هایی را می توان با سیستم مدیریت محتوا CMS طراحی کرد؟
سایت فروشگاهی
سایت آموزشی
سایت خدماتی
سایت وبلاگ شخصی
سایت خبری
سایت شرکتی
تصورات اشتباه برخی از طراحان و کاربران در مورد سیستم مدیریت محتوا (CMS)
خیلی از کاربران بر این باورند که با انتخاب یک سیستم مدیریت محتوای خوب، سایت شما بهتر از بقیه سایت ها خواهد بود، و CMS است که سایت شما را موفق تر می کند، ولی این گونه نیست، موفقیت شما به میزان تولید محتوای شما و کیفیت تولید محتوای شما بستگی دارد.
و یکی از دیگر از تصورات این است که شما با استفاده از سیتسم مدیریت محتوا CMS دیگر نیاز به یک برنامه نویس نیست، ولی این گونه نیست که شما با انتخاب یک سیستم مدیریت عالی نیازی به برنامه نویس ندارید، ولی این گونه نیست، در هر حالت با گذشت زمان نیاز به یک برنامه نویس حرفه ای خواهید داشت، ولی برای این که وارد نتایج گوگل شوید باید سرعت عالیی داشته باشید و برای این که یک سایت بهینه ای داشته باشید، که برای این نیاز به یک برنامه نویس است که مشکلات کد های سایت شما را بهینه کند و کد های شما را بهینه تر کند که باعث افزایش سرعت سایت شما و بهینه سازی شما می شود.
دیدگاهتان را بنویسید